Τελικά Αποτελέσματα κύκλου χρηματοδότησης ΕΔΒΜ34 – Δεκ 2017

Σήμερα ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα του κύκλου χρηματοδότησης ΕΔΒΜ34 “Υποστήριξη Ερευνητών με Έμφαση στους Nέους Ερευνητές”. Αναλυτικά μπορούν να αναζητηθούν στη ιστοσελίδα eduIII.gr. Παρακάτω παραθέτω ένα γράφημα που δημιούργησα πρόχειρα από τα δεδομένα που βρήκα εκεί περισσότερο ως οπτική απεικόνιση, που για κάποιους είναι πιο “ευανάγνωστη” από τον αντίστοιχο πίνακα. Δυστυχώς δεν είχα πρόχειρα τα στατιστικά των προτάσεων ανά ίδρυμα, ώστε να δώσω και τα ποσοστιαία αποτελέσματα. Το γράφημα λοιπόν περιορίζεται στην παράθεση του απόλυτου αριθμού εγκεκριμμένων προτάσεων ανά ίδρυμα. Προεξέχει με μεγάλη διαφορά το ΑΠΘ, σχεδόν το 25% του συνολικού αριθμού (63 από 246 συνολικά).

Αποτελέσματα ΕΔΒΜ34

Βραβεία Ακαδημίας Αθηνών 2017

Συνηθίζω να αφιερώνω λίγο χρόνο στην παράθεση των δεικτών των εργασιών που βραβεύονται από την Ακαδημία Αθηνών, με έμφαση στις Θετικές Επιστήμες και στις Επιστήμες Μηχανικών. Το βλέπω λίγο σαν παιχνίδι, αλλά έχει και κάποιο ενδιαφέρον σχετικά με τη διαδικασία της αξιολόγησης, και ίσως για κάποιους, με το επίπεδο των ίδιων των εργασιών που συμμετέχουν και τελικά βραβεύνται.

Ειδικότερα φέτος, αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ανακοινωθεί εδώ.

Για τα βραβεία που έχουν αποδοθεί σε δημοσιευμένες εργασίες (υπάρχουν και κάποιες για συνολική προσφορά, ακαδημαϊκές επιδόσεις κτλ, αναλυτικά τα κριτήρια και οι θεματικές περιοχές των βραβείων για το 2017 εδώ), παραθέτω τον παρακάτω πίνακα, με τα σχόλια δικά σας.

Πτυχιούχοι 2017 – Μερικά στατιστικά

Ημέρα ορκωμοσίας για το Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ σήμερα και εκτός από τη λάμψη των πτυχιούχων μας και τη γιορτινή ατμόσφαιρα που επικρατούσε υπάρχουν και οι αριθμοί. Ορκίστηκαν συνολικά 127 φοιτητές μας, ολοκληρώνοντας επιτυχώς τις εξεταστικές περιόδους Ιουνίου 2017 (63 άτομα) και Σεπτεμβρίου 2017 (64 άτομα). Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται η κατανομή του αριθμού των φοιτητών και φοιτητριών μας σε σχέση με το συνολικό χρόνο φοίτησης. Σημειώνεται ότι η φοίτηση είναι τετραετής. Στο γράφημα Ιούνιος και Σεπτέμβριος λογίζονται το ίδιο σε ό,τι αφορά στον ακέραιο χρόνο φοίτησης πχ (6 έτη φοίτησης και στις δυο περιπτώσεις και όχι 6 και 6.5).

Πτυχιούχοι Φυσικής ΕΚΠΑ 2017

Οι τάσεις είναι ξεκάθαρες. Υπάρχει μια ισχυρή συγκέντρωση των πτυχιούχων γύρω από τα 6 έτη φοίτησης. Ο κύριος όγκος φοίτησης είναι ανάμεσα στα 4 και στα 8 έτη, ενώ υπάρχει εύρος στην κατανομή που εκτείνεται ως τα 18 έτη, παρά τη μικρή συχνότητα εμφάνισης.

Προσωπικά, δεν είμαι ικανοποιημένος από τη συγκεκριμένη κατανομή για διάφορους λόγους, κυρίως γιατί δηλώνει ότι υπάρχει μια τάση συσσώρευσης φοιτητών λόγω αδυναμίας να κρατηθούν σε συγχρονισμό με τη ροή της διδασκαλίας, όπως είναι κατανεμημένη στα εξάμηνα του προγράμματος σπουδών. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα και οι παρακολουθήσεις δεν είναι υποχρεωτικές. Υπό αυτή τη σκοπιά και σε συνδυασμό με τις “παραδοσιακές” παθογένειες του εκπαιδευτικού μας συστήματος μια τέτοια καμπύλη δε φαντάζει περίεργη.

Κρατάω το ότι χρειαζόμαστε δουλειά ακόμη, τόσο οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, όσο και οι φοιτητές. Οι τελευταίοι πρέπει επιπλέον να δείξουν σοβαρότητα στις σπουδές τους με τακτική παρακολούθηση και μελέτη καθ’όλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι δύο καθοριστικές παράμετροι γα την επιτυχία στο Τμήμα Φυσικής.

Πρόγραμμα εξεταστικής Φεβ 2018

Έχει αναρτηθεί το πρόγραμμα της εξεταστικής (κανονική και πτυχιακή). Μπορείτε να το βρείτε εδώ

 

Ειδικότερα για τα μαθήματα που με αφορούν:

Χειμ. εξάμηνο

  • Πυρηνική Φυσική Ι, 31.01.2018,14’00-17’00, Αμφ. “Δημόκριτος”

Εαρινό εξάμηνο

  • Εισαγωγή στην Πυρηνική Φυσική και τα Στοιχειώδη Σωμάτια, 23.02.2018, 18’00-21’00, όλα τα αμφιθέατρα
  • Ατομική και Μοριακή Φυσική, 26.02.2018, 18’00-21’00, Αμφ. Ίππαρχος